Di Mulakan Dengan

Di Mulakan Dengan

Surah An-Nur ayat 35

Surah An-Nur ayat 35
Amalkanlah ayat ini..insyaAllah urusan seharian dipermudahkan Allah

Monday, February 14, 2011

Valentine Day...... History n Solution

Assalamualaikum
Selawat dan Salam utk Rasul junjungan
Paa isteri, sahabat, tabi' tabi'in
seluruh ulama', fuqaha' dan umat Islam.

Terdapat beberapa versi yang boleh dikaitkan dengan sambutan merayakannya:

Pertama::
Salah satunya untuk memperingati hari kematian paderi Kristian yang bernama Pedro Saint Valentine.
Beliau aktif dalam menyebarkan agama Kristian pada zaman pemerintahan Rom di bawah Raja Claodius II yang telah menangkap dan memenjarakan penganut-penganut Kristian termasuklah Paderi Pedro Saint Valentine.
Semasa dalam penjara beliau tetap menyebarkan ajaran Kristian kepada banduan-banduan.
Raja Claudius II mengetahui kegiatan itu dan mengeluarkan dihukum bunuh pada 14 Februaru.
Bagi penganut agama Kristian mereka memandang mulia kepada Pedro Saint Valentine kerana sanggup mengorbankan nyawa demi kecintaannya kepada agama Kristian.
Di samping itu Pedro Saint Valentine juga telah jatuh cinta dengan anak seorang pegawai penjara. Sebelum di hukum bunuh beliau sempat kad kepala kekasihnya dengan menulis " daripada Valentine mu"

Kedua::
Saint Valentine dibunuh kerana beliau sebagai paderi telah mengahwinkan ramai pemuda secara rahsia.
Undang-undang Rom pada waktu itu menghalang pemuda-pemuda berkahwin dan berkeluarga. Golongan pemuda perlu berkhidmat untuk negara dari serangan musuh. Perbuatan Saint Valentine ini telah menimbulkan kemarahan Raja Rom lalu dia ditangkap lalu dijatuhi hukuman gantung pada 14 Februaru 269 masihi.

Ketiga::
Dikaitkan dengan perayaan yang disambut sempena kejatuhan Islam di Cordova, Sepanyol.
Saint Valentine merupakan orang yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu.
Pada 14 Februari 1492 adalah kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap hari itu hari berkasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.

Keempat::
Hari Valentine dimulai pada zaman purbakala vertepatan dengan "Feast of Lupercalia" (Pesta Lupercalia) pada 15 Februari untuk memperingati dewa kesuburan bangsa Romawi.
Manakala 14 Februari adalah hari "Penulisan Nama", iaitu seorang anak lelaki menulis nama seorang anak perempuan pada daftar undian yang akan menjadi kekasihnya sepanjang tahun itu. Perayaan ini kemudiannya telah diperkenalkan oleh masyarakat Kristian Rom kepada England. Pihak Gereja telah menukar perayaan Saint Valentine kepada "Valentine Day" sebagai menyesuaikan adat ini dengan amalan agama Kristian.

Kelima::
Zaman pertengahan, masyarakat England dan Perancis menganggap 14 Februari sebagai hari burung mencari pasangannya. Akhirnya mereka mengikut perbuatan burung tersebut dengan menjadikan tarikh tersebut sebagai hari mencari pasangan atau jodoh.
Golongan remaja pada hari ini khususnya yang beragama Islam agak GHAIRAH menyambut hari kekasih. Sebaliknya ada antara mereka melakukan perbuatan di luar batasan Islam seperti mengadakan parti dengan pergaulan bebas antara lelaki dengan perempuan. Keadaan ini adalah dilarang dalam Islam.


Penyelesaian.......
Menurut keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan ke-71 pada 22-24 November 2005 telah memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine Day adalah HARAM! kerana tidak pernah dianjurkan oleh Islam.

Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dengan ISLAM.

Golongan remaja Islam pada hari ini perlu diberi peringatan bahawa menyambut Hari Valentine ini bercanggah dengan ajaran Islam dan boleh menjejaskan aqidah mereka. Lebih-lebih lagi situasi sekarang terdapat pelbagai bentuk promosi dan iklan diadakan bagi meraikan hari tersebut. Cenderahati-cenderahati yang berbentuk hati dan jambangan bunga ros terdapat di kedai dan pasaraya di jual untuk di hadiahkan kepada pasangan kekasih masing-masing.

Pihak hotel juga turut memainkan peranan dengan mempromosikan hari tersebut menerusi mengadakan parti dan makan malam bersama kekasih dalam suasana cahaya yang samar-samar sambil mendengar lagu-lagu romantik dan mengasyikkan. Remaja-remaja Islam tidak ketinggalan menyertainya. Orang dewasa juga tidak jauh bezanya, sambil berpeluk-pelukan bersama pasangan masing-masing.

Sekiranya tidak di bendung, aktiviti ini akan menyumbang kepada berleluasanya maksiat yang lebih besar iaitu ZINA!
Budaya bukan Islam ini tidak sepatutnya ada dalam agenda kehidupan seorang Muslim kerana disebalik itu tersembunyi muslihat KAFIR untuk menghancurkan ISLAM.

Allah S.W.T berfirman yang maksudnya::
""Orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu(Wahai Muhammad) sehinggalah engkau menurut agama mereka(yg telah terpesong itu). Katakanlah(kpd mereka): "Sesungguhnya pertunjuk Allah(ISLAM) itu adalah yang benar. Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi peringatan epadamu tentang kebenaran) maka tiadalah engkau peroleh dari Allah S.W.T (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu.""
al-baqarah ayat 120.

1 comment:

amira najihah said...

good information..thanks :)