Di Mulakan Dengan

Di Mulakan Dengan

Surah An-Nur ayat 35

Surah An-Nur ayat 35
Amalkanlah ayat ini..insyaAllah urusan seharian dipermudahkan Allah

Sunday, November 29, 2009

Tengok Wayang...

Assalamualaikum... Salam sejahtera..
Selawat dan Salam buat Rasul Junjungan Muhammad...
Alhamdulillah sampai hari ini kite masih d kurniakan nikmat Iman dan Islam.. Itulah nikmat Paling Besar yg perlu kite syukuri.. Bukan sbb ade makwe yg cantik, bukan sbb ade pakwe yg hensem.. Bukan sbb kite ade segala yg kite inginkan.. Sebab semua tu akan hilang..

Bila kita mati, ade 3 perkara yg akan mengiringi kite ke perkuburan.. Saudara-mara dan sahabat, Harta, Amal.. Namun 2 drpdnya akan kembali dan hanya 1 sahaja yg akan menemani kita... Aku pasti, korg lebih faham tentang perkara ini..

Sebenarnye aku bukan nak post mende ni malam ni, tp aku bukak je blog, terbace 1 post blogger.. dan aku pon rase kena post mende nih...

Aku terbace tentang panggung wayang.. Takpela, aku rase x payah bg tahu sape punye blog.. Cuma kalau tuannya bace, harap maaf, bukan niat sy utk memalukan, tp utk kesedaran semua org...

Dalam kehidupan ini, utk menuju ke syurga abadi, perlu melalui jalan penuh liku dan duri, namun utk mendapat neraka penuh dengan nikmat....

Bagi aku, menonton wayang tetap x boleh, mudah2an aku dipelihara drpd perkara2 itu...

Dalam blog tuh, die bg tips menonton wayang:
  1. mandi..buleh? (ingat lagi masa tu ktOrang tgk 10,000 BC..dah la cite mcm hampeh! orang kat sblah plak ya rabbi punya hapak! xke spoil moOd?)
  2. kasut penting jgk ( sila la jangan suka² hati nak bukak kasut time mOvie.. tau x..bau cekam?busuukkkkkkkkkk)
  3. bawak anak kecik (kalau korang rasa anak korang baik buleh dOk diam dalam hall..xlari² sana..lari² sini.. sila la bawak)
  4. ade ke skang ni orang xde henfOn? xdak kot no?so fOr those yg ada henfOn- silent mOde please =)
  5. be early (kalau korang tau yang mOvie kOrang tu jenis yang pecah panggung..seat fOr sure penuh la kan? korang plak beli tiket yg seat tengah².. sila la mai awai! kOrang berdiri nak cari seat tu dah kacau ramai orang yg kat blakang kOt?)
  6. sila jangan buat mOvie sendiri kat tempat kOrang
  7. sila jangan buat synopsis sendiri
  8. sila jangan tanya orang sblah lepas ni nak jadi apa
  9. sila jangan gelak mengada²
  10. sila jangan bsembang! (hat ni la yang paling pantang!!!!) actually sume yang tersenarai la saya pantang..hehehe
Hehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehe.... Seronok skali bace, tp bila kita amati betul2, wayang byk melalaikan manusia.... Tidakkah rasa bersalah kepada diri kita menonton wayang???

Banyak lg benda lain boleh buat kan dr tgk wayang..
Dalam Islam, Matlamat tidak meghalalkan cara @ niat yg baik x boleh d lakukan dgn perkara buruk.. Sedangkan utk menyelamatkan nyawa kita, dgn mengorbankan nyawa org lain pon x boleh..

Tp tips2 d atas tu boleh d guna, semasa menghadiri seminar, ceramah dan apa2 yg sewaktu dgnnya... Ada antara kita, panggung wayang sebulan sekali mesti pegi, atau seminggu sekali, tp kenduri kendara d taman perumahan, d kampung susah sgt nak g.. kenapa mcm tuh??? Lg la masjid.. ade pengajian pun susah nak g..

Panggung wayang bercampur antara lelaki dan wanita, setahu aku xde lg panggung yg asingkan tmpt lelaki dan wanita... so di situ dah jelaslah haram.. sedangkan bercakap dgn bukan mahram pun d tegah kalau xde sbb yg d haruskan syarak...

D sini bukan nak singgung sape2. cuma ckp ape yg aku rase perlu. Kepada anak2 buah aku yg suke g panggung wayang.. Please la, buang sifat tuh.. Kamu semua mengaji agama. Mana hilang semua tuh?? Kalau markah exam sikit, kamu merungut, tp akhlak kamu makin luntur kamu x bising pon..

Pakaian begitu juga, Aurat jaga.. Jangan pakai baju yg ketat2... Yg lelaki, jgn keluar pakai short pants.. Menggoda u..hehehe. K la. nak post mende lain plak.

2 comments:

Anonymous said...

salam..
bkn ke selangkah msuk ke panggung..maksudnye selangkah menuju neraka??

BezBuddy said...

salam...
npe awk kte cmpur laki pmpn dh berdosa?abs dlm clas sume cmne?
sori byk solan lak =D