Di Mulakan Dengan

Di Mulakan Dengan

Surah An-Nur ayat 35

Surah An-Nur ayat 35
Amalkanlah ayat ini..insyaAllah urusan seharian dipermudahkan Allah

Friday, January 8, 2010

Mcm Tahu, tp??

Assalamualaikum.. Selawat dan Salam untuk Nabi kita Muhammad SAW.

Berbesar hati dapat kembali menulis, eh hati aku tetap sama saiznye la..haha

Opss melalut pulak, time duduk kat rumah sewa, aku ambilla paper KOSMO yg di beli oleh salah seorang penghuni rumah sewa tu, tapi ana sendiri tak tahu siapa yang ampunyanya. Ana pun bace la.. Suke bace tang SMS tuh, tah mukasurat bape tah.
Ade 1  SMS paling tak faham diri ana nih. Bunyinya mcm ni BUKANKAH LELAKI WAJIB BERI NAFKAH SARA HIDUP, HANTARA. KENAPA PERLU TETAPKAN HANTARAN MELAMPAU.


Mungkin ini adalah rentetan dari keputusan Majlis Agama Islam Selangor yg menetapkan Mas Kawen rm300. Ha itu la dia, nak buat ape pun sekarang guna duit kan?

hahaha... Korang lebih arif pasal ni kan?? Sekarang, orang ni dah tersalah tafsir... Ada ke patut die kata hantaran tu wajib... Yang wajib Mas Kawen sayang.. Bukan hantaran. Hantaran TIDAK WAJIB.

Ana ingat perkara ni dah habes dah dan semua faham. Itu la jadinya, bile ade majlis penerangan tak nak hadir. Bila ada kuliah agama tak nak hadir, lagi seronok berfoya-foya. Lain kali kalau tak tahu, tanye, jangan pakai cakap je..

Mas Kawen kerajaan tetapkan rm300(selangor). Apa masalah dengan rm300?? Cuba bagi tau masalahnya? Kalau kata mahal, Hantaran orang zaman ni, rm8k, koman2 pun rm6k, itu pun dah jarang2 kita dengar. Jadi apa masalah dengan rm300 utk Pemberian WAJIB suami kepada isteri dengan sebab menikahinya?? Kalau takde duit sangat, ni cadangan ana la, kalau hantaran rm8k tu, kurangkan la rm300, jadikan hantaran rm7700. Okey ape??hehe..

Sebenarnye zaman ni, nak kata rm300 mahal, entah la. Kalau bagi ana la. Orang yang selalunya mengeluh tu, kadang kala handphone die harge mencecah ribuan ringgit. Apalah sangat dengan hanphone dengan mahalnya tuh?? Nak kawen bekira, HUKUM ALLAH pulak tuh. Yang hantaran dibuat oleh manusia, tak pulak dibantah..

Cuba masa datang meminang anak orang, ayah die kata nak hantaran rm8k. Pastu jawab la, ai pakcik mahalnya, jual anak ke? napa tak letak murah2 je.?? rm50 ke rm 100 ke. Jimat sikit. Hah, berani???

Begitu HUKUM ALLAH menyatakan Mas Kawen Wajib.. Walaupun ana tak kawen lagi, tp ana ade belajar pasal mahar ni mase sekolah.

Malu bertanya sesat jalan. Lain la kalau kita dah tahu jalan tu. Untuk semua orang termasuk diri ana yang hina ni. Bila ada sesuatu perkara yang timbul, kalau kita tak tahu, jangan pandai-pandai bagi komen, lagi-lagi soal agama, takut kita jadi SYIRIK.

8 comments:

F I T said...

byk hikmah mas kahwin tu..ni pendapat saya la...
pertama supaya yg berkemampuan je leh kahwin..
kedua supya menghargai isteri tu sebelum kawin dan sehingga akhir hayat.sama2 happy a..

apapun lebih baik bersederhana..islam pn anjurkan spaya bersederhana..nk mahal2 kang lepas kawin kena kejar along, tak bahagia gk heh!

Anonymous said...

hmm..

setakat mas kawen 300 mmg tak jadi masalah..tapi saya nie hampir dah berkahwin..tapi dibatalkan saat akhir..kate orang tua, kalau tak mampu sediakan RM 10000 jgn harap aku nak kawen..last2 aku ngn tunang termangu camtu..kerana hantaran..bkn kerana mas kawen.. seperti orang sms tu kate, lelaki kena sara hidup isteri dan anak2..wajib dia sara ke atas keluarga..tapi adakah wajib berhabis2an kerana kenduri yang sehari nie..

renung2 kan la..orang kita sekarang bkn kate takleh sara anak aku nanti jgn kawen, tapi kate lak tak leh sediakan duit hantaran 10000 ribu utk kenduri, korang jgn kawen..

merayu pun sudah..tapi tetap la takmo jugak dinikahkan..biar habis time kenduri (asal nampak gah time kenduri) tapi biarla anak cucu tanggung hutang sampai mati sbbkan kenduri nan satu tu..

pelik..

BezBuddy said...

bgusla entry awk...sy memg xphm lau laki berkire sgt psl mas kawen tu...xde duit xyah nk kawen...seng cite...igt seng ke nk bela ank dara org...nk sara pmpn lg pkai byk duit...lau rm300 pn xleh bg...baek xyah kawen...sekian...hehehe

Hamiza said...

salam..entry yg sgt bagus..sy setuju ngan pendapat anda,apalah sgt rm 300 tu dibandingkan kalau mampu beli hp ribu2..
kalau x mampu nk sediakan mas kawen rm 300 tu nmpk sgt lelaki tu berkira ngan bakal isteri..kalau dh kawen mcm mana..
Ada ker org nk meminang sy ni sbb mas kawen dh naik..hehehe mklum la sy org selangor sejati...uwaaaaaaaa...

cendool pulut said...

entry yg org2 xsangke diperbahaskn dlm blog ni.... mas kahwin ni dlm bhs arab= mahar, benda yg wajib bagi kepada isteri n kuarge belah pompuan xde hak nak cuit ke cekau ke cilok ke nak tgk boleh... yg hantran 2 lebih kepad kenduri n blanje2 len bgi kuarge belah pompuan....xkan korang nak kahwin org yg korang couple,cintai,sygi dan lai2 la bagai nak rak rm300 pn xley bagi kot... fkir duit 2 adalh penghargaan n tanda cinte korang bukn beban....k salam

hans said...

yups
mas kawin okay la harga cam tu
yg hantaran leh hantar ribu2 xplak dibisingkan

~ana SoLehah~ said...

T____T ayah pihak pmpuan kne la bertolak ansur. sebelum nk mntak bnyk2 tu kne tgk dlu keadaan bakal menantu..

lihatlah akibat dari hantaran y mahal sangat. maksiat menjadi-jadi disebabkan kemahuan berkahwin tu tersekat krn x ckup duit utk hantaran kahwen.

hal ni mak ayah y kne 'buka minda' dan 'hati'..T___T

noor afzan said...

setuju..
tapi kadang2 yang tetap2 kan hantaran tinggi ni bukan pengantin tapi mak pak nya..
sedara mara..
makcik2..
pakcik2..

hmm...
ape nak di kata..