Di Mulakan Dengan

Di Mulakan Dengan

Surah An-Nur ayat 35

Surah An-Nur ayat 35
Amalkanlah ayat ini..insyaAllah urusan seharian dipermudahkan Allah

Sunday, February 14, 2010

Valentine Day's... Oppssss


Sudah lama tidak menaip di blog ini.. sekian lama meninggalkannya..bukan meninggalkan sebab tak online, tp atas sebab2 lain yg tak munasarawak..hahaha..

Ape nak post ni???

Ha, teringat aku time hari ni 14 feb... yg kununnya hari kekasih.. Hmmmm.. ni la masalahnya anak bangsa kita nih.. Hari valentine boleh ingat, boleh bawak awek keluar, keluar dgn jantan yang dr hutan belantara mana tah munculnya, tp maulidul Rasul, Hari Tasyrik, hari Asyura.. ada korg ingat??

Aku ingat jgk 14 feb nih, hari lahir kawan aku, kawan sekolah rendah.. Fateen.. Happy bithday Fateen.. Semoga sentiasa dalam lindungan Allah..

Nak bagi tau kat korg yang sambut atau yang tak sambut Valentine Day ni.. ade 2 versi cerita Valentine nih, 1, versi Greek yang pasal Tuhan mereka nih.. lagi 1 versi Paderi Valentino.. Walau apa pun versi cerita nih, apa2 pun, kita umat Islam sama sekali tak di benarkan menyambutnya.. HARAM!!!!!..

Mungkin ada yang tahu, tp saja buat tak tahu sebab sayang kekasih sangat.. Mcm orang syg kjekasih dia, cakap mak ayah pun dah taknak ikut kan?? Hukum yang tak nampak impak ni lg la dipandang remeh.

Pasal cerita memperingati kekasih nih.. Sudah2 la.. berenti la dari ikut budaya yahudi...

Ada kawan aku kata, jangan sambut hari valentine, tp berkasih mcm nak rak.. alahai... Berpacaran sebelum kawen tu pun budaya yahudi la sayang... Aku post kan mende ni sebab sayang kawan2 aku semua.. bukan sambut valentine je x leh.. berpacaran yang akan menjerumus kepada zina tu pun tak leh..

Lagi pulak, kalau dah bertunang, boleh ke keluar sama2?tgk wayang??jalan2??boleh ke??

Apa2 pun, kembalilah kepada ajaran Islam sepenuhnya, nak buat apa pun, tgk balik, Islam bagi atau larang?? setakat adat melayu, tak payah nak dibanggakan... Carilah keredhaan Allah, walau dengan jalan di benci manusia.. Semoga semua mendapat rahmat Allah..

2 comments:

hans said...

gua xsambut

assyuhada said...

salam
betul susa gak klu hanye berbangge dengan 'no valentine',tp ttp berpacaran sentiase...same je dosanye...
name je laen