Di Mulakan Dengan

Di Mulakan Dengan

Surah An-Nur ayat 35

Surah An-Nur ayat 35
Amalkanlah ayat ini..insyaAllah urusan seharian dipermudahkan Allah

Saturday, December 5, 2009

Solat, Tp maksiat berterusan.....

Assalamualaikum.. kepada semua.. Selawat dan Salam buat Nabi Muhammad SAW..

Atas permintaan, aku rasa tak salah menunaikan permintaan yg mengingatkan diri aku sendiri... Permintaan ini datangnya dr Siti Faridah Harun.. ini facebooknya http://www.facebook.com/profile.php?id=100000060600885

Kesempurnaan dalam solat sangat penting dan sgt2 perlu d ambil berat oleh setiap Muslim yg melaksanakannya.. Wajib melaksanakan solat walaupun dalam peperangan...
Kesempurnaan dalam solat bermula di luar solat lg.. Dari hal Mandi Wajib, Berwudu', seterusnya pergerakan dan rukun2 solat itu sendiri...

Mandi Wajib, sesetengah org bila dibicarakan soal mandi wajib, jijik persoalan mandi d perkatakan, namun ia adalah sesuatu yg perlu diambil serius... Pastikan air kena d setiap bahagian badan, jangan ada yg tidak mengena.. Pastikan setiap rambut yg ada d tubuh badan mengenakan air dan kulit badan kena air... Niat mandi jangan d lupakan, kalau tanpa niat ia menjadi adat bukan ibadat..

Seterusnya wudu'.. Mengambil wudu' adalah syarat utama solat, tak sah solat tanpa wudu'.. Bila mengambil wudu' atau air sembahyang, pastikan rukun dan syarat2nya sempurna.. Sunat2nya lakukanlah... Utk mendapat lebih keberkatan....... Jika ragu2 sama ada batal wudu' atau belum, sebaiknya, ambil wudu' semula bagi mengelakkan keraguaan..



Dalam solat... Kesempurnaan dalam solat bermulanya dengan takbiratul Ihram dan disudahi dengan Salam... Semua org tahu kan??? Rukun 13 perlu d laksanakan dengan sempurna.. Pasal bacaan mungkin tiada masalah.. Namun pada tempat tama'ninah atau berhenti seketika, terutamanya solat Fardhu... Tama'ninah adalah sebahagian dr rukun solat.. Banyak org mengabaikan perkara ini........ Jadi solat itu tak sempurna dan lebih malang tidak sah..

Dalam menunaikan solat, Banyak perkara yg perlukan ketelitian.. MMG lumrah, utk senang kemudian, perlu susah d awalnya.. betul kan??



Soal org yg solat masih melakukan maksiat.. Mungkin solat yg d lakukan tidak sempurna... Solat yg tidak sempurna tidak menghalang dr melakukan kejahatan (maksiat)..

Jika sempurna seseorg itu bersolat.. insyaAllah solatnya dapat mencegah dr melakukan maksiat..

Pasal mengaji pulak, soal bacaan mengaji amat penting.. Bacaan mesti betul.. Kalau tidak, kita berdosa.. dan Al-Quran melaknat balik org yg membaca tak betul... Maksud disini bukan belajar.. Jika belajar, tak menjadi kesalahan jikalau terdapat kesalahan, tp belajar mesti ade guru kan?? Cari la org yg pandai mengajar ilmu mengaji.. Kalau tak betul bacaan, maknanya salah, mungkin mendoakan keburukan utk kita.. Na'uzubillah..



Sekadar itu dahulu.. Mudah-mudahan menepati isi hati si pemohon utk d ulas.. Jika ada salah dan silap, tegurlah pada saya..

Orang yg berjaya adalah org yg memperbaiki dirinya dr hari ke hari..

4 comments:

Anonymous said...

salam,, terima kasih banyak2 napi,, aku appreciate sgt2,, bkn ape,, aku x ckp bcaan aku bagus, tp kekadang slalu aku dgr kwn2 mgaji, even roomate, byk yg salah,, dlm hati kuat sgt rase nk betulkan tp aku xde kekuatan lg,, pasal solat tu, kwn aku bngga sgt kwn dye solat penuh tp still free hair, bile aku ckp mule lah ckap,, yelah,, ida kan skol agame,, aku trase sgt2,, aku cume mampu doakan je,, harap2 brubah, lg2 bile dh dekat u, mane de praturan cm kat skol g musolla,, trime kasih napi, aku pn byk lg kene blaja ni ha,, truskan brdkwh,, aku suke blog hang,, =)

NiNa' said...

salam... bagus maklmat2 ni~.. utk peringatan..=)

Rabiatul Zulkipli said...

baik mmber aku ag. free hair,x pnah smayang,xpnah pose..huhu..ag hebat..

dalinee opart said...

saya suka..
sbb saya kawan dengan ramai budak melayu beragama islam walaupun saya nie bukan islam...
betul.. ramai solat 5 waktu... tapi masih buat benda tak patut...
saya tak faham kenapa segelintir berpura2 alim, baik but they still do the bad things.... masih buat benda terkutuk....blurrrrr